Як варити борщ щоб був червоний

| 30.11.2018

Як зварити червоний борщ правильно

Цей рецепт напевно давно відомий багатьом господиням, адже його вважають традиційною стравою російської кухні. Правильно, сьогодні ми розповімо про те, як зварити червоний борщ смачним і яскравим, порадувавши своїх близьких відмінним стравою. Страва це з`явилося на Русі дуже давно. Воно, швидше за все, було найпершим варіантом приготування супу, придуманим в російських селищах і прославили місцевих кулінарів. Рецепт приготування цієї страви змінювався і удосконалився століттями, враховуючи всі особливості і недоліки. В результаті з плином століть борщ не тільки не застарівав, а навпаки, ставав все популярнішим, набирав собі фанатів і любителів. Сьогодні людина вже не може уявити собі російську кухню без рецепта приготування знаменитого страви.

Що це таке

Що ж собою являє ця страва і як приготувати червоний борщ смачним і ситним? Це суп-мікс з різних овочевих інгредієнтів з додаванням м`яса. Правильно зварений борщ не тільки гарний за кольором, але і володіє прекрасним смаком і високим рівнем корисності, адже в овочах міститься велика кількість вітамінів і мінералів.

Перед розповіддю про те, як зварити червоний борщ, з`ясовуємо, які інгредієнти нам для цього знадобляться. Візьмемо м`ясний бульйон, один буряк, три картоплі, три морквини, одну цибулину, половину капустини і, природно, невеликий шматок м`яса (краще яловичину). Дані інгредієнти являють собою неповний список, так як у кожної господині є свій унікальний рецепт. Однак традиційний варіант приготування заснований саме на цьому наборі.

Поради

Рекомендуємо брати саме яловичину, оскільки її смак дуже добре поєднується з міксом з овочів. Отже, приступаємо до пояснення, як зварити червоний борщ. Для того щоб страва вийшло дійсно смачним, його необхідно готувати не з кубика «Маггі», а на основі цього м`ясного бульйону. Враховуючи цей факт, поставте м`ясо варитися заздалегідь, за кілька годин до початку приготування безпосередньо борщу. Коли яловичина повністю звариться, витягуємо її з бульйону на окрему тарілку. Це необхідно для того, щоб в процесі подальшого приготування вона не розварилася. М`ясний бульйон готовий, можна приступати до приготування овочів.

Як готувати борщ? Всі етапи

Під проточною водою очищаємо буряк і розрізаємо її на кілька частин. Кладемо в киплячий бульйон і тримаємо там приблизно хвилин 15. Далі все робиться за всім відомою рецептом — закладаємо всі подрібнені овочі і чекаємо їх повного приготування. На цьому етапі вже можна покласти і м`ясо, щоб воно стало ще м`якше. З готового супу витягуємо буряк. Вона повинна бути тьмяною, оскільки віддала колір нашого борщу, проте тут є одна хитрість. Готову буряк натираємо на тертці і отримуємо кольоровий овоч, оскільки всередині вона свій колір ні в якому разі не втрачає. Додаємо її в наше страву, і приготування завершено. Тепер ви дізналися про те, як зварити червоний борщ, щоб порадувати ним своїх близьких. У готовий суп при подачі ідеально покласти ложку сметани і посипати зверху дрібно нарізаною зеленню.

Источник: ukrguru.ru

Як зварити смачний борщ

Про те, як зварити смачний борщ, знає кожна господиня. Інша справа, що вкладається в поняття смачний борщ. У кожній родині вважають по-своєму: для когось це український борщ з пампушками, для когось — зелений, хтось думає, що найправильніший борщ — холодний, а хтось — обпікаючи-гарячий, з шматком м’яса і сметаною. І кожна буде думати, що саме цей простий рецепт борщу — найправильніший.

Простий рецепт борщу

Щоб знати, як зварити смачний борщ, треба розуміти, що вкладає в це визначення кожна конкретна сім’я. Я буду описувати простий рецепт борщу, який ми вважаємо в нашій сім’ї традиційним: з капустою, м’ясом і буряком. І для того, щоб приготувати червоний борщ з м’ясом, потрібні наступні продукти

  • М’ясо будь-яке, бажано, на кісточці — 0,5- 1 кг
  • Картопля свіжа — 6-8 шт.
  • Капуста свіжа — невеликий качан, приблизно, 1 кг
  • Морква свіжа, середньої величини — 1 шт.
  • Буряк свіжий, середньої величини — 1-2 шт.
  • Перець болгарський, солодкий, великий — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста, середньої величини — 1 шт.
  • Томатна паста — 2 ст. л.
  • Помідор свіжий — 1 шт.
  • Часник, свіжий — 1-2 зубчики
  • Борошно — 1,5 ст. л.
  • Олія соняшникова рафінована — для обсмажування овочів
  • Спеції: сіль, сухі спеції для перших блюд, лавровий лист
  • Свіжа зелень
  • Майонез або сметана — на смак.

Цей список може бути скоректований, в залежності від смакових пристрастей і фінансових можливостей, обов’язковими інгредієнтами тут є картопля, буряк, цибуля, морква і капуста. Можна обійтися без м’яса (і тоді це буде пісний борщ), можна з легкістю обійтися без свіжих помідорів, навіть без томатної пасти і муки для засмаження, але от без цих овочів червоний борщ вже не може називатися борщем.

Ну, що ж, почнемо.

Рецепти для початківців: як зварити смачний борщ

Шматок м’яса промийте в холодній воді, зріжте з нього темні, грубі плівки, якщо вони на ньому є. Всупереч всім рецептами борщу, в яких пропонують використовувати для приготування перших страв тільки найсмачніші і добірні шматки м’яса, я вважаю, що тут господині видають бажане за дійсне.

Не всі з молодих сімей можуть дозволити собі готувати виключно з м’яса вищого ґатунку. Як правило, вони приберігають шматочки краще для других блюд, кидаючи в бульйони для супів що гірші. Головне, щоб навар був. А навар буде з будь-якого м’яса, навіть, самого непридатного. До речі, бували в нашій сім’ї і дні, коли замість м’яса я кидала в воду для бульйону звичайну шкуру, зрізану з шматка м’яса. Ну, знаєте, під якою ще шар сала або підшкірного жиру? Так ось, смак борщу не страждав ніскільки. Хоча, може, звичайно, тому, що в нашій родині в принципі не надто люблять варене м’ясо. Але, ми щось говоримо про борщ, а не про варене м’ясо! А його смак від якості м’яса залежить мало.

Зрозуміло, якщо є можливість готувати з першосортного м’яса, нехтувати цією можливістю не варто.

Ну, я трохи відволіклася. Продовжимо. Шматок м’яса залити холодною водою і поставити каструлю на вогонь. Кількість води — абсолютно неважливо, але, в будь-якому випадку, вона повинна повністю покрити м’ясо. Це залежить від того, якою мірою жирності повинен бути борщ. Хтось любить, щоб борщ був жирним, хтось любить більш пісний, знову ж таки, про калорії печеться. Будемо вважати, що на шматок м’яса в 1 кг цілком достатньо води 2-2,5 літра. Тобто, беріть каструлю на 3-4 літра, щоб умістити весь вміст. Поки вода не закипіла, займіться підготовкою овочів.

Нашаткуйте капусту, почистіть цибулю, моркву, буряк, очистіть перець від насіння, вийнявши з нього середину з плодоніжкою. Картоплю поки не чіпайте, ще рано. Інакше вона почорніє і висохне, і борщ вийде несмачним.

Після того, як вода закипіла, зніміть шумівкою накип, зменшіть вогонь під каструлею. Щоб зняти весь накип, каструлю треба відсунути трохи вбік від центру конфорки, щоб накип утворювалася тільки з одного боку. Після того, як нового накипу утворюватися не буде, можна чистою серветкою акуратно зняти її і зі стінок каструлі.

Зніміть ложкою плаваючі зверху в бульйоні жовті плями жиру, і злийте їх в чисту тарілку. Він нам ще знадобиться. Час від часу повторюйте цю процедуру.

Посоліть бульйон. Врахуйте, що при варінні вода трохи википить, тому, соліть менше, дещо не досолюючи. Накрийте каструлю кришкою, щоб «покипіло», і забудьте про борщ приблизно на годину, залежно від сорту та віку м’яса. Яловичина і баранина вариться трохи довше, а для борщу зі свининою і 35-40 хвилин вистачить.

А ось тепер і починається, власне, приготування і відповідь на питання, як приготувати смачний борщ. І простий рецепт борщу починається з приготування овочевої заправки.

Почистіть картоплю, помийте її, видаліть всі цятки і поріжте її шматочками, не надто крупно, але й особливо дрібнити не треба. Тим більше, що багато хто вже в тарілці розминають картоплю ложкою. Запустіть картоплю в бульйон, знову доведіть його до кипіння і, поки картопля вариться, нашаткуйте капусту. Опустіть і її в каструлю.

Нашинкуйте цибулю і овочі, що залишилися. Налийте на сковороду олію і, коли вона розігріється, покладіть цибулю на сковороду і злегка її обсмажте, помішуючи. Туди ж покладіть порізаний тонкою стружкою перець і помідор, порізаний шматочками, потім — натерту на великій тертці моркву і, в останню чергу, буряк. Перемішайте все це, і накрийте сковороду кришкою — нехай трохи протушкується.

В банку або кухоль покладіть томатну пасту, борошно, гарненько розмішайте і розведіть холодною водою, інтенсивно перемішуючи, щоб не було грудок. Зніміть кришку зі сковороди і влийте туди при інтенсивному перемішуванні томатну пасту з борошном. Продовжуйте перемішувати вміст сковороди, поки колір томатної пасти не зміниться і не набуде більш яскравого відтінку. Все, заправка готова! Ще трохи, і смачний борщ буде готовий!

Тепер перелийте в каструлю все, що є на сковороді. Обережно, не обпечіться! Перемішайте борщ, і влийте в нього жир, який чекає на тарілці. Покладіть спеції.

Я використовую універсальну сушену приправу «Естетика смаку», що містить, крім цибулі і моркви, паприку, селера, карі, червоний перець і петрушку. Ви можете використовувати будь-яку іншу, або класти спеції окремо — головне, щоб без всяких підсилювачів смаку, глютамат натрію та іншої хімії.

До речі, у кого є підсобні господарства, можна заготовити стебла кропу і корінці петрушки і селери. Я раніше так і робила. Збирала з цих сушених палиць невелику в’язанку, міцно перев’язувала ниткою і опускала хвилин на 20 в майже готовий борщ. Потім, природно, цю в’язанку за нитку і виймала, щоб вона не заважала і не псувала зовнішній вигляд борщу в каструлі.

За 5 хвилин до того, як збираєтеся вимкнути борщ, покладіть в нього 1-2 зубчики часнику. Хто не любить дуже гострий смак, зубчики від шкірки НЕ очищайте, тільки обріжте з двох сторін кінчики, щоб витікав сік і аромат. А можна порізати часник дуже дрібненько або подрібнити в часничниці. Я, до речі, так і роблю. Залишилося тільки покласти лавр (2-3 листочка), і вимкнути вогонь під нашим кулінарним шедевром.

Поки борщ настоюється хвилин 10-20, наріжте зелень, приготуйте сметану або майонез, накрийте на стіл. А потім кличте обідати. І не забудьте оголосити, що тепер знаєте, як зварити смачний борщ, а цей простий рецепт борщу покладіть в закладки, під загальним заголовком Рецепти для початківців, тому що їх буде ще у мене досить багато. З голоду сім’я не помре!

Источник: smachni-recepti.pp.ua

Як приготувати борщ з буряком, щоб він був червоний

Борщ — це одне з найулюбленіших страв всього населення Росії і ближнього зарубіжжя. Рецептів його приготування дуже багато, вважається, що у кожної господині є свої секрети, які роблять першу страву унікальним. Однак щоб борщ був смачним, корисним і наваристим, потрібно при готуванні дотримуватися певних правил. Давайте розберемося, які інгредієнти потрібні для приготування всіма улюбленого страви, як робиться заправка, і які смачні секрети приготування розкривають господині різних регіонів.

Поради з приготування страви

Хоча існує безліч різновидів червоного борщу з буряками, залишаються непорушними основні правила його приготування. Спочатку треба помити, почистити і нарізати всі овочі. Буряк обробляється окремо, адже вона є головним інгредієнтом першої страви. Її підготовка проходить в декількох варіантах:

  1. Варити в шкірці.
  2. Запекти в духовці.
  3. Подрібнити і згасити на сковороді.

Щоб буряк зберегла колір, додайте в середу приготування трохи лимонної кислоти, соку або столового оцту. Що стосується бульйону, то він може бути зварений з свинини, баранини, телятини, яловичих або свинячих кісток, м`якоті будь-якого птаха або грибів. Для смачного борщу бульйон потрібен жирний, а щоб він таким став, варити м`ясо після закипання потрібно не менше 2,5 години на повільному вогні.

Тільки після приготування бульйону в борщ додається очищений і нарізаний картопля, через 15 хвилин — нашаткована капуста, потім — буряк, а потім ще й овочева зажарка. Це базове покрокове керівництво приготування червоного борщу з буряками, але в кожному рецепті існують свої нюанси і послідовність, якої потрібно дотримуватися.

Покрокові рецепти приготування червоного борщу з буряками

На сьогоднішній день знайти російської людини, яка вміє і любить готувати, але не знає, як зварити червоний борщ з буряком, неможливо. Інша справа, що варіантів його приготування багато, але готують його в кожному регіоні по-різному. Наприклад, на півдні люблять борщ з рибою, в північних російських містах — з грибами, білоруси готують без капусти з копченостями, українці — з квасолею і пампушками. Ми пропонуємо розглянути найсмачніші рецепти приготування бурякового борщу.

Класичний рецепт з яловичини з м`ясом і свіжою капустою

Щоб приготувати ситний, ароматний червоний борщ за класичним рецептом, потрібно чимало попрацювати, адже це страва не є простим. Зате як мінімум 2 дні вся сім`я буде нагодована, а на наступний день блюдо стане ще більш насиченим і смачніше. Головне, чітко слідувати рецептом, і тоді ви отримаєте результат, який очікували. Складові:

  • 800 г яловичини;
  • 5 штук. картоплі;
  • 0, 5 кг білокачанної капусти;
  • дві буряка;
  • дві морквини;
  • дві цибулини;
  • два зубці часнику;
  • одна ст. л. томатної пасти;
  • одна ч. л. оцту;
  • дві ст. л. рослинного масла;
  • сіль, зелень, спеції.

  1. Яловичину промийте, наріжте середніми шматками, залийте водою, варіть після закипання 1,5-2 години.
  2. Очистіть буряк, наріжте тонкою соломкою, додайте оцет для збереження кольору, обсмажте на олії 5-7 хв.
  3. Картопля, морква і цибуля поріжте кубиками, капусту нашаткуйте тонко.
  4. Цибулю і моркву обсмажте окремо разом з томатною пастою, сіллю і спеціями.
  5. Картоплю завантажте в бульйон, посоліть, після 5 хвилин, завантажте капусту.
  6. Після 10 хвилин кипіння додайте обсмажену буряк, а ще через 10 — зажарку.
  7. Часник, пропущений через прес, додають в самому кінці за кілька хвилин до відключення вогню. За готовності всіх інгредієнтів зніміть блюдо з плити, посипте борщ дрібно нарізаною зеленню, дайте настоятися півгодини, після чого подавайте до столу.

Борщ з квашеною капустою і маринованої буряком і морквою

Наявність в червоному борщі квашеної капусти збільшує кількість корисних речовин, адже в ній містяться вітаміни С, К, В, мінерали: натрій, кремній, сірка, цинк, фосфор і мідь, а також корисна для організму людини молочна кислота. Тому перша страва з квашеною капустою — це не тільки дуже смачне, але і корисне страву, але з ним доведеться повозитися. Маринований буряк в кисло-солодкому соусі можна купити вже готову або замаринувати самостійно. Складові:

  • 2,5 л курячого або будь-якого іншого бульйону;
  • 200 г капусти квашеної;
  • дві мариновані буряка;
  • одна морква;
  • дві картоплі;
  • один лук;
  • два помідори;
  • два зубчики часнику;
  • одна ст. л. цукру;
  • сіль, лавровий лист, спеції, подсолн. масло.

  1. У закипілий бульйон зі шматочками курки покладіть картоплю, очищений і кубиками нарізаний.
  2. Лук теж наріжте кубиками, а моркву слід натерти на тертці, після чого обсмажувати овочі на соняшниковій олії 5 хвилин.
  3. Засмажені овочі додайте в каструлю з бульйоном.
  4. Маринований буряк наріжте дрібними кубиками, а потім опустіть в бульйон.
  5. У квашену капусту висипте цукор, після чого тушкуйте хвилин 5-7 на повільному вогні.
  6. Коли картопля готовий, покладіть в борщ капусту, протерті помідори, подрібнений часник, спеції, лавровий лист, сіль.
  7. Тушкуйте під кришкою 7 хвилин, вимкніть вогонь, дайте настоятися 15-20 хв.

Смачний буряковий борщ без капусти

Червоний борщ без капусти називають борщ. Він смачний і в гарячому, і холодному вигляді, тому любимо усіма слов`янськими народами без винятку. До складу цієї страви входять найрізноманітніші продукти, але буряк залишається незмінною. Ми розглянемо рецепт приготування смачного борщу на свинячих реберцях. Складові:

  • 800 г свинячих ребер;
  • одна велика буряк;
  • одна морква;
  • один лук;
  • дві картоплі;
  • дві ст. л. томат. пасти;
  • одна ч. л. сушеного кореня селери;
  • 5 штук. запашного перцю горошком;
  • два лаврові листки;
  • одна ст. л. оцту
  • два зуб. часнику;
  • сіль, перець, рубана зелень.

  1. Помийте і поріжте невеликими шматками свинячі ребра, покладіть в приготовлену ємність, залийте водою.
  2. Додайте очищену головку ріпчастої цибулі, корінь селери, запашний перець, лавр. лист, поставте на плиту варити бульйон.
  3. Очищений буряк натріть на тертці, тушкуйте в сковороді з водою і оцтом близько 20 хв.
  4. Картопля і морквину очистіть, поріжте кубиками, покладіть в бульйон.
  5. Буряк по готовності теж відправте в каструлю.
  6. Додайте в борщ сіль, спеції, дрібно нарізаний часник.
  7. Проваріть борщ з усіма продуктами 5 хвилин, після чого відключіть вогонь і додайте нарізану зелень.

холодний борщ

Червоний борщ їдять і холодним, особливо актуальний він в спекотні літні дні. Борщ — це традиційне блюдо російської кухні, яке спочатку готувалося без м`яса, але з часом з`явилося безліч рецептів холодних супів на м`ясних бульйонах. Ми розглянемо класичний рецепт холодного борщу на буряковому відварі і хлібному квасі. Складові:

  • три коренеплоду буряка;
  • дві моркви;
  • два свіжих огірка;
  • 2 зварених круто курячих яєць;
  • 2/3 літра хлібного квасу;
  • 2/3 літра бурякового відвару;
  • 1 ч. Ложка цукру;
  • 1 ст. ложка столового або яблучного оцту;
  • 100 г сметани;
  • сіль, лимонна кислота — за смаком;
  • рубана свіжа зелень.

  1. Помийте, відваріть буряк і моркву, наріжте соломкою.
  2. Поріжте соломкою свіжі огірки.
  3. Залийте квасом овочі, змішайте з буряковим відваром.
  4. Додайте лимонну кислоту, оцет, сіль, цукор, зелень.
  5. Перед подачею борщу не забудьте покласти нарізані яйця і сметану.

Пісний борщ без м`яса з грибами і стручкової квасолею

Вегетаріанцям і тим, хто поститься відмінно підійде пісний борщ, а м`ясний бульйон з успіхом замінить грибний. Квасоля, як правило, в блюдо кладуть консервовану, але ми додамо більше корисну стручкову, яку продають в супермаркетах в замороженому вигляді. Складові:

  • 200 г будь-яких свіжих грибів;
  • 150 г стручкової квасолі;
  • 150 г капусти;
  • одна буряк;
  • один лук;
  • одна морква;
  • дві картоплі;
  • дві ст. л. пасти томатної;
  • дві ст. л. для смаження будь-якого масла;
  • зелень, сіль, спеції.

  1. У злегка підсоленій воді нарізані довільно гриби відваріть (20 хв).
  2. Додайте нарізану картоплю в грибний бульйон, а після закипання нашатковану капусту.
  3. Сирий буряк очистіть, збризніть оцтом, наріжте соломкою, обсмажте на олії, потім додайте в бульйон.
  4. Цибулю, моркву очистіть, поріжте, обсмажте на сковороді, додайте томат. пасту, сіль, спеції.
  5. З`єднайте зажарку з бульйоном, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь, додайте зелень, дайте борщу настоятися.

Смачний борщ зі щавлем і томатною пастою без оцту

Борщ зі щавлем вважається річним блюдом, але взимку він теж буде актуальний, якщо свіжий щавель замінити консервованим. Цей борщ не зажадає особливих зусиль для приготування, і обов`язково вам сподобається. Складові:

  • півкіло курки;
  • 4 картоплі;
  • одна буряк;
  • одна морква;
  • один лук;
  • пучок щавлю;
  • дві ст. л. томат. пасти;
  • зелень, сіль, спеції.

  1. Курку вимийте, розділіть на шматки, поставте варитися.
  2. Буряк очистити, нарізати, відправте варитися в курячий бульйон.
  3. Морквину на тертці натріть, цибулю і картоплю поріжте кубиками.
  4. Надішліть в бульйон картоплю.
  5. Цибулю і моркву обсмажте на раст. маслі, додайте томат. пасту., сіль, спеції.
  6. Дрібно нарізану щавель додайте в борщ разом з засмажкою, дайте покипіти 10 хвилин, потім вимикайте.
  7. Подавайте до столу разом із зеленню і сметаною.

Простий рецепт на курячому бульйоні з томатною заправкою в мультиварці

Набагато швидше приготувати червоний борщ допоможе мультиварка. Цей агрегат — справжній порятунок для працюючих людей, у яких немає можливості присвячувати багато часу готування. Розглянемо найпростіший рецепт для мультиварки, але не менш смачний, ніж на печі. Складові:

  • півкілограма м`якоті яловичини;
  • 400 грам свіжої капусти;
  • 150 грам картоплі;
  • 100 грам цибулі ріпчастої;
  • 300 грам буряка;
  • 100 грам морквини;
  • три зуб. часнику;
  • три ст. л. масла;
  • три ст. л. пасти томатної;
  • сіль, лавр. лист, спеції.

  1. Наріжте дрібно цибулю, обсмажте в чаші мультиварки з режимом «Випічка».
  2. Моркву натріть і додайте до цибулі на 10 хв.
  3. Після покладіть томатну пасту на 5 хв.
  4. Буряк очистіть, довільно наріжте, додайте дрібку лимонної кислоти, відправте до овочів, залиште гаситися на 15 хв.
  5. Яловичину і картоплю поріжте дрібними кубиками, капусту наріжте.
  6. У чашу мультиварки додайте решту складових, сіль, спеції, залийте водою до максимуму, виберіть режим «Суп» і поставте на годину.
  7. Після сигналу закінчення, додайте в блюдо подрібнений часник і зелень.

Як готувати приправу для борщу на зиму з помідорів

Борщова заправка взимку завжди стане в нагоді, тому дбайливі господині готують її про запас. Якщо в будинку є велика морозильна камера, то овочі можна і заморозити, але не у всіх є така розкіш, тому приправу зберігають в банках без стерилізації. Складові:

  • 2 кг помідорів;
  • 1 кг репч. лука;
  • 1 кг моркви;
  • 10 шт. болгарського перцю;
  • півкіло петрушки;
  • півкіло кропу;
  • 1 пачка НЕ йодованої солі.

  1. Морквину на тертці натріть.
  2. Перці, помідори дрібно поріжте.
  3. Покришите зелень і цибулю.
  4. Засипте овочі сіллю, розкладіть по скляних банках, зберігайте кілька місяців в прохолодному місці.

Відео-рецепт: як правильно зварити український борщ з буряком

Борщ по-українськи — це використання в якості жиру свинячого сала, яке товчуть в ступі з часником, цибулею і зеленню до тих пір, поки не утвориться густа маса. Деякі українські рецепти передбачають додавання підсмаженого борошна для додання більш густої консистенції борщу. Новачкові таке блюдо може виявитися не під силу. Навіть рецепти з фото не зможуть передати правильність і послідовність дій при приготуванні, тому ми пропонуємо відео, в якому детально показано, як правильно варити класичний український борщ:

Источник: ukrsovet.ru

Як приготувати борщ з буряком, щоб він був червоний

Борщ-це одне з найулюбленіших страв всього населення Росії і ближнього зарубіжжя. Рецептів його приготування дуже багато, вважається, що у кожної господині є свої секрети, які роблять першу страву унікальним. Однак щоб борщ був смачним, корисним і наваристим, потрібно при готуванні дотримуватися певних правил. Давайте розберемося, які інгредієнти потрібні для приготування всіма улюбленого страви, як робиться заправка, і які смачні секрети приготування розкривають господині різних регіонів.

Поради з приготування страви

Хоча існує безліч різновидів червоного борщу з буряками, залишаються непорушними основні правила його приготування. Спочатку треба помити, почистити і нарізати всі овочі. Буряк обробляється окремо, адже вона є головним інгредієнтом першої страви. Її підготовка проходить в декількох варіантах:

  1. Варити в шкірці.
  2. Запечь в духовці.
  3. Подрібнити і згасити на сковороді.

Щоб буряк зберегла колір, додайте в середу приготування трохи лимонної кислоти, соку або столового оцту. Що стосується бульйону, то він може бути зварений з свинини, баранини, телятини, яловичих або свинячих кісток, м’якоті будь-якого птаха або грибів. Для смачного борщу бульйон потрібен жирний, а щоб він таким став, варити м’ясо після закипання потрібно не менше 2,5 години на повільному вогні.

Тільки після приготування бульйону в борщ додається очищений і нарізаний картопля, через 15 хвилин-нашаткована капуста, потім-буряк, а потім ще й овочева зажарка. Це базове покрокове керівництво приготування червоного борщу з буряками, але в кожному рецепті існують свої нюанси і послідовність, якої потрібно дотримуватися.

Покрокові рецепти приготування червоного борщу з буряком

На сьогоднішній день знайти російської людини, яка вміє і любить готувати, але не знає, як зварити червоний борщ з буряком, неможливо. Інша справа, що варіантів його приготування багато, але готують його в кожному регіоні по-різному. Наприклад, на півдні люблять борщ з рибою, в північних російських містах-з грибами, білоруси готують без капусти з копченостями, українці-з квасолею і пампушками. Ми пропонуємо розглянути найсмачніші рецепти приготування бурякового борщу.

Класичний рецепт з яловичини з м’ясом і свіжою капустою

Щоб приготувати ситний, ароматний червоний борщ за класичним рецептом, потрібно чимало попрацювати, адже це страва не є простим. Зате як мінімум 2 дні вся сім’я буде нагодована, а на наступний день блюдо стане ще більш насиченим і смачніше. Головне, чітко слідувати рецептом, і тоді ви отримаєте результат, який очікували. Інгредієнти:

  • 800 г яловичини;
  • 5 шт. картоплі;
  • 0, 5 кг білокачанної капусти;
  • дві буряка;
  • дві морквини;
  • дві цибулини;
  • два зубці часнику;
  • одна ст. л. томатної пасти;
  • одна ч. л. оцту;
  • дві ст. л. рослинного масла;
  • сіль, зелень, спеції.

  1. Яловичину промийте, наріжте середніми шматками, залийте водою, варіть після закипання 1,5-2 години.
  2. Очистіть буряк, наріжте тонкою соломкою, додайте оцет для збереження кольору, обсмажте на олії 5-7 хв.
  3. Картопля, морква і цибуля поріжте кубиками, капусту нашаткуйте тонко.
  4. Цибулю і моркву обсмажте окремо разом з томатною пастою, сіллю і спеціями.
  5. Картоплю завантажте в бульйон, посоліть, після 5 хвилин, завантажте капусту.
  6. Після 10 хвилин кипіння додайте обсмажену буряк, а ще через 10-зажарку.
  7. Часник, пропущений через прес, додають в самому кінці за кілька хвилин до відключення вогню. За готовності всіх інгредієнтів зніміть блюдо з плити, посипте борщ дрібно нарізаною зеленню, дайте настоятися півгодини, після чого подавайте до столу.

Борщ з квашеною капустою і маринованої буряком і морквою

Наявність в червоному борщі квашеної капусти збільшує кількість корисних речовин, адже в ній містяться вітаміни С, К, в, мінерали: натрій, кремній, сірка, цинк, фосфор і мідь, а також корисна для організму людини молочна кислота. Тому перша страва з квашеною капустою-це не тільки дуже смачне, але і корисне страву, але з ним доведеться повозитися. Маринований буряк в кисло-солодкому соусі можна купити вже готову або замаринувати самостійно. Інгредієнти:

  • 2,5 л курячого або будь-якого іншого бульйону;
  • 200 г капусти квашеної;
  • дві мариновані буряка;
  • одна морква;
  • дві картоплі;
  • один лук;
  • два помідора;
  • два зубчики часнику;
  • одна ст. л. цукру;
  • сіль, лавровий лист, спеції, подсолн. масло.

  1. У закипілий бульйон зі шматочками курки покладіть картоплю, очищений і кубиками нарізаний.
  2. Лук теж наріжте кубиками , а морква слід натерти на тертці, після чого обсмажувати овочі на соняшниковій олії 5 хвилин.
  3. Засмажені овочі додайте в каструлю з бульйоном.
  4. Мариновану буряк наріжте дрібними кубиками, а потім опустіть в бульйон.
  5. у квашену капусту висипте цукор, після чого тушкуйте хвилин 5-7 на повільному вогні.
  6. Коли картопля готовий, покладіть в борщ капусту, протерті помідори, подрібнений часник, спеції, лавровий лист, сіль.
  7. Згасите під кришкою 7 хвилин, вимкніть вогонь, дайте настоятися 15-20 хв.

Смачний буряковий борщ без капусти

Червоний борщ без капусти називають борщ. Він смачний і в гарячому, і холодному вигляді, тому любимо усіма слов’янськими народами без винятку. До складу цієї страви входять найрізноманітніші продукти, але буряк залишається незмінною. Ми розглянемо рецепт приготування смачного борщу на свинячих реберцях. Інгредієнти:

  • 800 г свинячих ребер;
  • одна велика буряк;
  • одна морква;
  • один лук;
  • дві картоплі;
  • дві ст. л. томат. пасти;
  • одна ч. л. сушеного кореня селери;
  • 5 шт. запашного перцю горошком;
  • два лаврові листки;
  • одна ст. л. оцту
  • два зуб. часнику;
  • сіль, перець, рубана зелень.

  1. Помийте і поріжте невеликими шматками свинячі ребра, покладіть в приготовлену ємність, залийте водою.
  2. Додайте очищену головку ріпчастої цибулі, корінь селери, запашний перець, лавр. лист, поставте на плиту варити бульйон.
  3. Очищений буряк натріть на тертці, тушкуйте в сковороді з водою і оцтом близько 20 хв.
  4. Картопля і морквину очистіть, поріжте кубиками, покладіть в бульйон .
  5. Буряк по готовності теж відправте в каструлю.
  6. Додайте в борщ сіль, спеції, дрібно нарізаний часник.
  7. Проварите борщ з усіма продуктами 5 хвилин, після чого відключіть вогонь і додайте нарізану зелень.

Холодний борщ

Червоний борщ їдять і холодним, особливо актуальний він в спекотні літні дні. Борщ-це традиційне блюдо російської кухні, яке спочатку готувалося без м’яса, але з часом з’явилося безліч рецептів холодних супів на м’ясних бульйонах. Ми розглянемо класичний рецепт холодного борщу на буряковому відварі і хлібному квасі. Інгредієнти:

  • три коренеплоду буряка;
  • дві моркви;
  • два свіжих огірка;
  • 2 зварених круто курячих яєць;
  • 2/3 літра хлібного квасу;
  • 2/3 літра бурякового відвару;
  • 1 ч. ложка цукру;
  • 1 ст . ложка столового або яблучного оцту;
  • 100 г сметани;
  • сіль, лимонна кислота-за смаком;
  • рубана свіжа зелень.

  1. Помийте, відваріть буряк і моркву, наріжте соломкою.
  2. Поріжте соломкою свіжі огірки.
  3. Залийте квасом овочі, змішайте з буряковим відваром.
  4. Додайте лимонну кислоту, оцет, сіль, цукор, зелень.
  5. Перед подачею борщу не забудьте покласти нарізані яйця і сметану.

пісний борщ без м’яса з грибами і стручкової квасолею

Вегетаріанцям і тим, хто поститься відмінно підійде пісний борщ, а м’ясний бульйон з успіхом замінить грибний. Квасоля, як правило, в блюдо кладуть консервовану, але ми додамо більше корисну стручкову, яку продають в супермаркетах в замороженому вигляді. Інгредієнти:

  • 200 г будь-яких свіжих грибів;
  • 150 г стручкової квасолі;
  • 150 г капусти;
  • одна буряк ;
  • один лук;
  • одна морква;
  • дві картоплі;
  • дві ст. л. пасти томатної;
  • дві ст. л. для смаження будь-якого масла;
  • зелень, сіль, спеції.

  1. У злегка підсоленій воді нарізані довільно гриби відваріть (20 хв).
  2. додайте нарізану картоплю в грибний бульйон, а після закипання нашатковану капусту.
  3. Сирий буряк очистіть, збризніть оцтом, наріжте соломкою, обсмажте на олії, потім додайте в бульйон.
  4. Цибулю, моркву очистіть, поріжте, обсмажте на сковороді, додайте томат. пасту, сіль, спеції.
  5. З’єднайте зажарку з бульйоном, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь, додайте зелень, дайте борщу настоятися.

Смачний борщ зі щавлем і томатною пастою без оцту

Борщ зі щавлем вважається річним блюдом, але взимку він теж буде актуальний, якщо свіжий щавель замінити консервованим. Цей борщ не зажадає особливих зусиль для приготування, і обов’язково вам сподобається. Інгредієнти:

  • півкіло курки;
  • 4 картоплі;
  • одна буряк;
  • одна морква;
  • один лук;
  • пучок щавлю;
  • дві ст. л. томат. пасти;
  • зелень, сіль, спеції.

  1. Курку вимийте, розділіть на шматки, поставте варитися.
  2. Буряк очистити, нарізати, відправте варитися в курячий бульйон.
  3. Моркву на тертці натріть, цибулю і картоплю поріжте кубиками.
  4. Надішліть в бульйон картоплю.
  5. Цибулю і моркву обсмажте на раст. маслі, додайте томат. пасту., сіль, спеції.
  6. Дрібно нарізану щавель додайте в борщ разом з засмажкою, дайте покипіти 10 хвилин, потім вимикайте.
  7. Подавайте до столу разом із зеленню і сметаною.

Простий рецепт на курячому бульйоні з томатною заправкою в мультиварці

Набагато швидше приготувати червоний борщ допоможе мультиварка. Цей агрегат-справжній порятунок для працюючих людей, у яких немає можливості присвячувати багато часу готування. Розглянемо найпростіший рецепт для мультиварки, але не менш смачний, ніж на печі. Інгредієнти:

  • півкілограма м’якоті яловичини;
  • 400 грам свіжої капусти;
  • 150 грам картоплі;
  • 100 грам цибулі ріпчастої ;
  • 300 грам буряка;
  • 100 грам морквини;
  • три зуб. часнику;
  • три ст. л. масла;
  • три ст. л. пасти томатної;
  • сіль, лавр. лист, спеції.

  1. Наріжте дрібно цибулю, обсмажте в чаші мультиварки з режимом «Випічка».
  2. Моркву натріть і додайте до цибулі на 10 хв.
  3. Після покладіть томатну пасту на 5 хв.
  4. Буряк очистіть, довільно наріжте, додайте дрібку лимонної кислоти, відправте до овочів, залиште гаситися на 15 хв.
  5. Яловичину і картоплю поріжте дрібними кубиками, капусту нашаткуйте.
  6. У чашу мультиварки додайте решту складових, сіль, спеції, залийте водою до максимуму, виберіть режим «Суп» і поставте на годину.
  7. Після сигналу закінчення, додайте в блюдо подрібнений часник і зелень.

Як готувати приправу для борщу на зиму з помідорів

Борщова заправка взимку завжди стане в нагоді, тому дбайливі господині готують її про запас. Якщо в будинку є велика морозильна камера, то овочі можна і заморозити, але не у всіх є така розкіш, тому приправу зберігають в банках без стерилізації. Інгредієнти:

  • 2 кг помідорів;
  • 1 кг репч. лука;
  • 1 кг моркви;
  • 10 шт. болгарського перцю;
  • півкіло петрушки;
  • півкіло кропу;
  • 1 пачка НЕ йодованої солі.

  1. Моркву на тертці натріть.
  2. Перці, помідори дрібно поріжте.
  3. Покришите зелень і цибулю.
  4. Засипте овочі сіллю, розкладіть по скляних банках, зберігайте кілька місяців в прохолодному місці.

Відео-рецепт: як правильно зварити український борщ з буряком

Борщ по-українськи-це використання в якості жиру свинячого сала, яке товчуть в ступі з часником, цибулею і зеленню до тих пір, поки не утвориться густа маса. Деякі українські рецепти передбачають додавання підсмаженого борошна для додання більш густої консистенції борщу. Новачкові таке блюдо може виявитися не під силу. Навіть рецепти з фото не зможуть передати правильність і послідовність дій при приготуванні, тому ми пропонуємо відео, в якому детально показано, як правильно варити класичний український борщ:

Источник: bezlichporad.in.ua