Як приготувати борщ зі щавлю

| 30.12.2018

Як приготувати зелений борщ зі щавлю?

  • 500 гр. яловичини суповий, 800 гр. щавлю свіжого
  • 3 шт. картоплі, 1 морквина, 1 шт. лука
  • 5 шт. пір’я молодого часнику, сіль, цукор за смаком, лавровий лист, зелений лук, свіжий кріп і петрушка, запашний перець
  • 1 ст. л. масла (вершкового), сметана (по 1 ложці на 1 порцію), яйце куряче (по 1 шт. на 1 порцію)

М’ясо розділити на шматки середньої величини. У кастрюлюзаліть 3 літри холодної води, покласти м’ясо і поставити варити. Довести до кипіння іобязательно зняти шумівкою піну. Додати цибулину, розрізану навпіл, очищену моркву цілком, запашний перець і великі стебла петрушки і кропу. Бульйон варити 2 години. Жир, що накопичився на поверхні в ході варіння, слід зняти. Кожен, хто знає, як варити щі з щавлю, в курсі, що, якщо цього не зробити, то під тривалим впливом тепла він розкладається і поступово додає бульйону яскраво виражений присмак сала. Хвилин за 10 до готовності слід додати 2 листа лаврових.

Після готовності м’яса каструлю зняти з вогню. М’ясо вийняти на окрему тарілку, відокремити від кісток і відкласти в сторону. Овочі викинути, вони більше не потрібні. Бульйон процідити і знову поставити на огонь.Очіщенний картоплю нарізати брусочками довільної величини, додати до киплячого бульйону і після цього поварити ще 20 мінут.Щавель добре промити проточною водою і дати стекти. Грубі стебла відокремити від листя і відкласти в сторону. У чистій каструлі добре розігріти масло слівочное.К нього додати подрібнені листя щавлю і пір’я часнику. Суміш протушкувати 5 хвилин під кришкою на невеликому вогні. Багато хто, вибираючи спосіб, як приготувати зелений борщ, вважають процедуру томління щавлю зайвою. Ця помилка позбавляє готову страву додаткового аромату і м’якості.

У цей час стебла щавлю довільно поламати, засипати в блендер, додати пару ложок бульйону і подрібнити в кашіцу.Отваріть яйця круто, остудити, потім очистити і відкласти їх в сторону.К готовому картоплі додати протушенние зелень і поварити 3 хвилини. Потім залити суміш із стебел щавлю. Щі вийдуть більш густими і ароматнимі.Теперь залишилося тільки засипати сіль, цукор, м’ясо, прокип’ятити все ще хвилини 2-3 і дати настояться.Готовие щі розлити в супові тарілки. У кожну покласти розрізане навпіл яйце, додати дрібку подрібненої ароматної зелені кропу мулистих петрушки, ложку сметани і прикрасити дрібно нарізаним, багатим вітамінами зеленою цибулею.


Источник: diznaysyak.ru

Як приготувати борщ зі щавлю

Минулого разу я розповіла як приготувати прості і легкі салати з зеленої цибулі. сьогодні розповім як приготувати борщ зі щавлю.

Відео: Суп Щавлевий. Як правильно приготувати Суп з щавлю

Щавель — одна з ранніх весняних культур. Щавель містить вітаміни Е, В, К, РР, каротин. Але головне його достоїнство високий вміст вітаміну С: 100 грам щавлю здатні задовольнити добову норму організму людини в цьому вітаміні. Багатий щавель макро і мікроелементами.

Для приготування смачних зелених щей з щавлю нам буде потрібно:

Щавель- 200 гр. (1 хороший пучок)

Картопля — 2-3 штуки

Коріння — 2 столові ложки

Лук — 2 ст. ложки

Масло — 2 столові ложки

Борошно — 2 ст. ложки

Зварити бульйон на м`ясі. Почистити коріння і цибулю, нарізати дрібними кубиками й обсмажити на маслі поки коріння і цибулю стануть м`якими. Посипати борошном, перемішати і трохи обсмажити. Додати трохи м`ясного бульйону або кип`яченої води і добре перемішавши, проварити. Повинен вийти густий соус.

Щавель перебрати, промити і нарізати. Бульйон процідити, поставити на плиту і довести до кипіння. У киплячий бульйон додати нарізану соломкою або кубиками картоплю. Проварити 5-7 хвилин. Додати щавель, обсмажені коріння і цибулю. Довести до кипіння і варити до готовності 10-15 хвилин.

Відео: СМАЧНИЙ КУРЯЧИЙ СУП З щавлю, ЯК ПРИГОТОВИТЬ СУП з куркою # РЕЦЕПТ щавлевої СУПУ

У готові щи перед подачею на стіл в кожну тарілку покласти зварене яйце, посипати зеленню кропу і зеленої цибулі, заправити кошторисної.

М`ясо можна додати в щи, а можна приготувати іншу страву на друге.

Цей рецепт можна взяти за основу, а далі проявити фантазію.

Мне нравиться в такі щі додавати натертий на дрібній тертці плавлений сир. Кладуть сир в самому кінці приготування щей, щоб він встиг розплавитися.

щоб приготувати суп-пюре з щавлю, щавель спочатку припускають в невеликій кількості води. Потім протирають через сито або подрібнюють в міксері. Картопля в кінці варіння потрібно дістати з бульйону, розім`яти і знову покласти в бульйон. Довести до кипіння і зняти з плити.

Суп — пюре смачніше готувати на курячому бульйоні.

А ось як варила борщ зі щавлю моя бабуся.

Обсмажуємо моркву, цибулю на рослинній або вершковому маслі. У киплячий бульйон кладемо картоплю, через 5-7 хвилин додаємо щавель і обсмажену цибулю з морквою. За 2-3 хвилини до закінчення варіння додаємо збиті яйця. Яйця збивають виделкою або міксером, можна додати трохи молока або холодної кип`яченої води. У бульйон вливати тонкою цівкою, добре розмішуючи бульйон.

У щі перед подачею на стіл можна додати не тільки зелень кропу і цибулі, а й зелень молодого часнику.

Источник: ginukrpro.ru

Борщ з щавлю в мультиварці — як приготувати борщ зі щавлем

Борщ з щавлю в мультиварці

Інгредієнти :

  • Курка (будь-яка її частина) – пів кілограма
  • Картопля – 4 шт.
  • Свіжий щавель – 200 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця (перепелині) – 18 шт. (на 1 тарілку вийде 3 яйця)
  • Зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля) – пучок.
  • Петрушка (корінь мелений і сушений) – 1 ч. ложка
  • Лавровий лист – 2 шт. (додати за пару хвилин до готовності супу, а потім прибрати).
  • Сіль, перець – за смаком
  • Сметана – за смаком, додається в кожну тарілку окремо.

Як приготувати:

Вегетаріанські борщ з щавлю в мультиварці

Інгредієнти:

  • Вода – 750 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Щавель – 300 гр.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Зелень (цибуля зелена, петрушка, кріп) – 200 гр.
  • Рослинне масло – 2 ст. ложки.

Як приготувати:

Схожі статті:

Щоб приготувати смачний і наваристий борщ, не треба неодмінно варити його на м’ясному бульйоні, а можна зварити борщ з квасолею в мультиварці. Він вийде не трохи не гірше м’ясного, буде ароматніши.

Легкий суп з кропивою і щавлем в мультиварці вийде дуже смачним і порадує всю сім’ю. А користь такої страви неможливо переоцінити. Кропива має масу корисних властивостей, багаті рослина за вмістом.

Хто з нас відмовиться поласувати чудесним овочевим супчиком? Особливо коли він прикрашений таким красивим інгредієнтом, як буряк. Великий плюс і борщів зелених – він може зігріти холодним зимовим.

Молоді господині завжди задавалися питанням – як правильно зварити борщ? Сьогодні, коли з’явилися нові побутові прилади, питання звучить трохи інакше – як зварити борщ в мультиварці? Адже цей побу.

Легкий і корисний суп щавлевий в мультиварці приготувати не складе клопоту. Це блюдо готується досить швидко і не вимагає особливих кулінарних навичок. Будь-яка господиня не упустить можливості пр.

Источник: ladyjour.in.ua

Як приготувати борщ зі щавлю. Зелений борщ.

Настала весна, і вже набридли всі ці закрутки і соління, смажена і варена картопля, наваристі супи та борщі, хочеться чогось легкого, весняного, щоб нагадувало про літо.

Сьогодні хочу розповісти Вам, як приготувати простий борщ зі щавлю, який в дитинстві варили нам наші мами, а ми його називали зеленим, причому приготувати його можна навіть не маючи навичок в приготуванні їжі. Зазвичай на його приготування йде не більше 30 — 40 хвилин.

З продуктів нам знадобиться: чотири пучка свіжого щавлю, одна середня морквина, три-чотири картоплини, невелика головка ріпчастої і пучок зеленої цибулі, три — чотири яйця, томатна паста, соняшникова рафінована олія і сметана. Борщ без сметани — це не борщ.

У каструлю наливаємо чотири літри води і ставимо на вогонь. Поки вода закипає, ми в цей час займаємося підготовкою овочів. Чистимо і відразу шаткуємо картопля, як для приготування звичайного супу чи борщу, одним словом кому як подобається і зручно.

Ріпчасту цибулю режим півкільцями, а моркву бажано натерти на тертці.

Тепер необхідно підготувати щавель. Відрізаєте у нього стебла майже під самий листочок і викидаєте, а самі листя споліскують під проточною водою, і якщо попадеться порченний або підозрілий, викидаєте його.

Наступним етапом треба нарізати щавель. Берете невеликий пучок листя, як ніби Ви ріжете зелена цибуля для салату, і таким чином нарезаете його. Сильно дрібно різати не треба, нехай ширина смужки буде близько одного сантиметра, але небільше.

Я так думаю, вода у Вас вже закипіла, значить, кидаємо нарізану картоплю в каструлю, і починаємо робити зажарку. Як тільки вода з картоплею закипить, прикрутіть вогонь, і не забувайте зрідка її помішувати.
Повернемося до зажарки. У сковороду вливаємо олію і кидаємо цибулю. Його потрібно злегка обсмажити, поки він не стане напівпрозорим, при цьому, постійно помішуйте його. Досить буде двох — трьох хвилин.

Як тільки цибуля стане злегка прозорим, кидаємо морквину, і продовжуємо смажити, не забуваючи помішувати, щоб цибуля не підгорів.

Морквина поміняла колір, значить, овочі майже готові. Сильно пересмажувати їх теж не бажано, так як при довгій смаженні з овочів в дим йде багато вітамінів.
Тепер беремо чайну ложку томатної пасти і додаємо в сковороду з овочами, при цьому не забуваємо їх помішувати.

Нехай все це смажиться ще близько двох хвилин, і поістеченіі цього часу вимикаємо вогонь.

Картопля вже давно кипить, значить, беремо зажарку і вливаємо в каструлю, і заодно киньте один лавровий листочок.

Як тільки бульйон закипів, висипаємо щавель, і Ви відразу побачите, як він змінює колір, стає темним.

Тепер в кружку вбиваємо чотири яйця, якщо великі, то досить трьох, і добре збиваємо їх виделкою, як для омлету.
Є ще варіант, це коли яйця, зварені круто, шаткують, і в нарізаному вигляді додають в бульйон, але у нас більше прижився такий варіант, і мені здається борщ зварений таким способом смачніше. У будь-якому випадку на смак і колір, товаришів немає.

І ось настає кульмінаційний момент. Помішуючи бульйон ополоником, тонким струменем вливаємо збиті яйця. Помішуйте бульйон до тих пір, поки в гуртку не закінчаться збиті яйця.

Залишилася додати зелена цибулька, посолити і поперчити за смаком.

Нехай Ваш зелений борщ (щи) ще покипить близько трьох хвилин, і можна приступати до трапези. Не забудьте після закінчення варіння вийняти лавровий лист, так як «мавр» вже зробив свою справу, дав смак і запах, а зайва гіркота, яку він дає, коли знаходиться в бульйоні, тут не потрібна.

Залишилося побажати Вам приємного апетиту.

А якщо Ви шанувальник італійської кухні, то на цьому сайті можете прочитати статтю про. Це теж дуже смачно.

Ну ось, тепер Ви легко можете приготувати борщ зі щавлю, або, як у дитинстві ми його називали зеленим.
Успіхів!

Приготований зі щавлем, має приємний і оригінальним кислуватим смаком. Його можна варити на будь-якому бульйоні, а можна навіть і на воді, щоб вийшло пісне блюдо. Давайте розглянемо з вами, як приготувати борщ і здивувати всіх цим смачним і гарячим стравою.

Як приготувати зелений борщ зі щавлем?

  • щавель свіжий — 200 г;
  • морква — 2 шт .;
  • цибулина — 1 шт .;
  • спеції;
  • картопля — 3 шт .;
  • масло вершкове — 20 г;
  • сметана — 1 ст. ложка;
  • яйце — 1 шт.

Отже, для приготування смачного зеленого борщу з щавлем готуємо спочатку всі необхідні інгредієнти. Яйця промиваємо, кладемо в ковшічек, заливаємо водою і відварюємо круто хвилин 10. Потім охолоджуємо їх, чистимо від шкаралупи і розрізаємо на половинки. Морква очищаємо, шаткуємо кубиками. Картоплю нарізаємо соломкою, а цибулину дрібненько рубаємо. Тепер ставимо на вогонь каструлю з водою, і поки вона нагрівається, обсмажуємо на рослинному маслечко до рум’яного кольору цибульку, картоплю і моркву.

Воду солимо, перчимо до смаку, закидаємо обсмажені овочі і варимо їх до м’якості. Листя і стебла щавлю дрібно ріжемо, додаємо в каструлю разом з лавровим листком і перцем. Проварюємо борщу не більше 5 хвилин, а в самому кінці кидаємо маленький кубик вершкового маслечка і перемішуємо. Розливаємо суп в тарілки, кладемо зварені яйця, заправляємо блюдо сметаною і нарізаємо скибочки чорного житнього хліба!

Український зелений борщ зі щавлем

  • кип’ячена вода — 2,5 л;
  • реберця свинячі — 200 г;
  • сіль харчова — 1 ст. ложка;
  • консервований щавель — 2 ст. ложки;
  • картопля — 500 г;
  • спеції;
  • свинячий шпик — 50 г;
  • цибулина — 1 шт .;
  • морква — 2 шт.

Для справжнього українського борщу зі щавлем нам необхідно приготувати спочатку. Для цього реберця кладемо в каструлю, заливаємо водою і варимо на середньому вогні години 2, знімаючи піну.

Не гаючи часу даремно, чистимо цибулину, моркву, дрібненько шаткуємо й обсмажуємо овочі на свинячому салі до золотистого кольору. Коли бульйон вже буде практично готовий, приступаємо до підготовки картоплі: чистимо його, миємо, нарізаємо невеликими кубиками і кидаємо в каструлю з м’ясом. Підсолюємо за смаком і варимо картоплю при закритій кришці до м’якості.

Потім відправляємо в каструлю консервований щавель, підсмажені овочі з салом і добре перемішуємо. Кип’ятимо борщ 30 секунд, вимикаємо і знімаємо каструлю з плити. Тепер розливаємо українську страву по тарілках і подаємо до столу зі сметаною або майонезом.

Рецепт зеленого борщу з щавлем

  • щавель свіжий — 400 г;
  • курка — 0,5 шт .;
  • картопля — 5 шт .;
  • цибулина — 2 шт .;
  • морква — 1 шт .;
  • яйце — 3 шт .;
  • зелень — 50 г;
  • сметана — 100 мл;
  • сало свиняче;
  • вода — 2 л;
  • спеції.

Спочатку давайте приготуємо бульйон. Для цього курку рубаємо на шматки, закладаємо в каструлю з холодною водою, солимо і ставимо варитися на плиту. Коли бульйон закипить, акуратно знімаємо піну. Далі переходимо до підготовки овочів: чистимо їх і моєму. Цибулину шаткуємо кубиками, а моркву натираємо на терочке. Тепер пасеруємо їх на топленому свинячому салі до золотистого кольору. Картоплю чистимо, нарізаємо невеликими кубиками і кидаємо в каструлю з бульйоном.

Хвилин через 15 викладаємо в борщ зажарку. Щавель ретельно промиваємо, дрібно рубаємо і відправляємо в каструлю. Яйця відварюємо, охолоджуємо, чистимо, шаткуємо кубиками і додаємо в суп в кінці готування. Пробуємо готову страву на смак, додаючи при необхідності спеції. Подаємо борщ зі щавлю, розлив в глибокі тарілки, посипавши зеленню і заправивши сметаною.

З приходом весни в своєму меню хочеться завжди чогось нового, весняного, і я пропоную вам зелений борщ.

Справжній весняний, легкий суп з щавлем і яйцем.

Це невибаглива рослина росте практично скрізь, а часом з ним доводиться боротися як з бур’яном, хоча володіє воно прекрасним освіжаючим смаком з кислинкою, набором вітамінів і корисних речовин.

Сьогодні я розповім, як приготувати борщ зі щавлю

Зелений борщ зі щавлю з яйцем

Для борщу необхідно:

  • М’ясний бульйон з індички — 2 літри
  • Щавель — 150 гр.
  • Морква — 1 шт.
  • Лук — 1шт.
  • Картопля великий — 2 шт.
  • Пшоно — 2 ст.л.
  • Яйця великі — 2 шт.
  • Селера корінь — 30 гр.
  • Сіль, чорний мелений перець — за смаком
  • Зелень петрушки, кропу

приготування:

  1. Насамперед ставимо на плиту каструлю з водою і варимо м’ясний бульйон

2. Кладемо в холодну воду шматок м’яса індички на кістки, можна варити на будь-якому м’ясі, яке у вас є або яке ви більше любите. Можна варити і без м’яса, але з м’ясом все-таки смачніше.

3. Накриваємо кришкою і доводимо воду до кипіння, потім зменшуємо вогонь і варимо наш бульйон протягом години

4. Хвилин за 15 — 20 до закінчення можна додати духмяний перець, цибулю, вийде дуже смачний наваристий бульйон. Не забувайте при закипанні зняти піну

5. Яйця закладаємо в холодну підсолену воду і варимо круто

6. Щавель добре промити в воді

7. Пшоно промити і замочити в холодній воді

8. Цибулю дрібно нарізаємо, а морква і селера натираємо на крупній тертці

9. На розігрітій сковороді в рослинному маслі обсмажуємо цибулю, потім додаємо моркву і селеру, під час томління овочів можна трохи додати в сковороду бульйону

10 Нарізаємо щавель

11. Готовий бульйон потрібно обов’язково процідити

12. Закидаємо в бульйон пшоно

13. А також порізану кубиками картоплю, вариться наш суп з моменту закипання 20 хвилин

14. Через 10 хвилин після закипання пшона і картоплі закладаємо обсмажені овочі і зрізане з кісточки м’ясо

15. Ще через 5 хвилин закидаємо щавель

16. За 1 — 2 хвилини до готовності закладаємо порізані кубиками яйця

17. У самому кінці порізані петрушку і кріп

18. Солимо, перчимо до смаку

19. Знімаємо з вогню і даємо настоятися хвилин 15

Він вийшов смачний, пахне весною, зеленню, так що готуйте і отримуйте задоволення

Секрет приготування смачного зеленого борщу з щавлем і яйцем відео

10 лютого 2016 1220

У списку культових страв на столах багатьох східнослов’янських народів вже багато сотень років пальма першості належить борщу.

Готувати його вчить кожна мати свою дочку, лише тільки вона починає проявляти інтерес до приготування їжі. На уроках домоводства дівчата осягають цю премудрість однією з перших, щоб стати хорошими дружинами для своїх чоловіків.

Несправедливо було б вважати цей кулінарний шедевр суто українською стравою, хоча словосполучення «український борщ» стало вже притчею во язицех, адже в багатьох країнах — Литва, Польща, Румунія, Росія, Чехія — борщ також став мало не елементом державної символіки.

Просто легенда свідчить, що винахідливі запорізькі козаки, за часів російсько-турецької війни, опинившись в облозі, щоб не померти від голоду розійшлися по навколишніх лугах і полях, зібрали все, що росло на них, зварили все це у величезному казані і вийшло те, що сьогодні ми називаємо борщем.

Як тільки не готують це легендарне блюдо! З грибами, з квасолею, з рибою і фрикадельками, з буряком і без неї, особливі естети можуть ризикнути і спробувати борщу з крабами або навіть на кислому молоці. Але об’єднує борщ одне — щоб він став смачніше, досяг свого живильного апогею, йому потрібно дати настоятися годинку-другу, а краще всю ніч.

Але є одна з його різновидів, яку можна із задоволенням їсти, тільки-но він буде готовий, приправивши його сметанкою. Це — зелений борщ.

«Зеленим» його називають за колір, який надає страві щавель. Це кисле диво — щавель — додають в самому кінці процесу приготування для збереження первинних смакових якостей і корисних властивостей цього криниці вітамінів.

Рецепт зеленого борщу з щавлем і яйцем

  • 0,5 кг м’яса на кістці (це може бути будь-який звичне м’ясо — обмежень немає);
  • 0,5 кг картоплі — приблизно 5 шт .;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • 3 літри води;
  • 4 яйця;
  • Сіль, спеції — за смаком;
  • Сметана для заправки;

Розглянемо детально процес готування зеленого борщу за традиційним рецептом з наочними фото. Отже, спочатку необхідно очистити м’ясо від плівок, промити під проточною водою.

Опустити в каструлю з 3 літрами холодної води.

Приготувати м’ясний бульйон на повільному вогні, поступово знімаючи піну. Посолити.

У киплячий бульйон покласти почищену і порізану дрібними кубиками картоплю. Потім можна зробити двома різними способами.

Щоб бульйон був прозорим, а смак насиченим і яскравим, цибулину в борщ можна покласти цілком, лише попередньо очистивши її. Однак багато хто не уявляє борщу зі щавлем без дрібно нарізаної цибулі, тому наступним кроком, як альтернатива, може бути закладка порізаної цибулі.

Поки борщ мирно вариться на плиті, нарізати помиту зелень — чим більше, тим краще — і як тільки картопля розм’якшиться, додати в каструлю. Ввести спеції.

Яйця можна додавати по-різному. Це питання виключно на любителя: варені яйця подрібнюють в пух і прах, просто поділяють на чотири значних часточки, вливають тонкою цівкою збиті віночком сирі яйця в киплячу каструлю з підготовкою борщем.

У всіх випадках відразу після закипання зелений борщ з щавлем і яйцем готовий.

Перед тим, як подавати його на стіл, можна додати сметану.

Відео-рецепт цього ситного страви дивіться нижче:

Рецепт приготування з буряком

  • 0,5 кг м’яса на кістці (це може бути яловичина, свинина або курка);
  • 1 буряк;
  • 0,5 кг картоплі — приблизно 5 шт. (Це трохи більше, ніж для звичайного борщу, щоб консистенція була рідкої);
  • 3 літри води;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • 1 морква;
  • 4 яйця (за бажанням);
  • Сіль, спеції за смаком;
  • Сметана для заправки;
  • Зелень (зелена цибуля, петрушка, кріп).

Добре промивши м’ясо під проточною водою і очистивши від плівок, опустити його в каструлю з трьома літрами холодної води. У процесі приготування бульйону знімати піну, що утворюється. Через годину, зменшивши вогонь, посолити бульйон.

Тепер настає час прикрасити твір мистецтва — додати порізаний соломкою буряк. Дочекатися, поки все це закипить, і додати порізану кубиками картоплю.

Якщо додати картопля не чекаючи закипання буряка, він забарвиться в характерний буряковий колір, а якщо в уже киплячий бульйон, картопля збереже свій природний колір.

Поки картопля вариться, нарізати цибулю і натерти на крупній тертці моркву для засмажкою.

Зажарювати овочі можна на будь-якому рослинному маслі або на смальці — це справа хазяйська, але якщо борщ готується на м’ясо-кістковому бульйоні, то він і так буде достатньо жирним і зажарку рекомендується робити на маслі рослинного походження. Дочекавшись появи золотистого кольору, цибулю і моркву занурити в підготовлюваний зелений борщ.

Упевнившись в готовності картоплі, можна завантажувати зелень — щавель, цибулю, петрушку, кріп. Зелень повинна бути попередньо добре промита, потрібно дати їй просохнути, відкинувши на друшляк.

Ввести спеції, враховуючи індивідуальні пристрасті домашніх.

Яйця в зелений борщ з щавлем і буряком вводять двома способами. Це справа хазяйська: попередньо зварені круто яйця дрібно нарізають і додають після додавання зелені або ж попередньо збивши сирі яйця віночком в окремому посуді повільно вливають в підготовлюваний борщ, повільно помішуючи його для поділу яєчної маси.

Як тільки блюдо закипить, каструлю можна знімати з плити, і, давши настоятися хвилин 5-10, подавати до столу.

Для надання особливого характерного смаку можна заправити сметаною.

Зелений борщ з консервованим щавлем

Хоча існує стереотип, що зелений борщ — страва весняне, тобто часу, коли оживає природа, пробуджується зелень, їсти його хочеться цілий рік. На допомогу приходить консервований щавель.

Смак зеленого борщу з консервованим щавлем ще більш насичений, а колір ще більш зелен.

Рецепт нічим не відрізняється від рецепта приготування знайомого всім зеленого борщику, варто лише зазначити, що консервований щавель м’якший і відразу після закладки його в борщ, потрібно лише довести страву до кипіння і відразу зняти з плити.

Як правило, до першої страви завжди подається хліб. Навчіться випікати його самі. Тільки уявіть: м’який, гарячий, свіжий хлібець з такою рум’яною скоринкою! А запах . З глузду з’їхати можна!

Рецепти приготування гуляшу зі свинини з підливою описані Непоганий варіант другої страви!

  • Істинний зелений борщ не рідким! Посилити його смакові якості, зробити гущі, допоможе додавання сирого яйця на фінальній стадії приготування або додавання однієї з картоплин цілком, щоб потім потовкти її виделкою і зробити з неї «пюре», яке зробить консистенцію борщу густішою;
  • Щавель потрібно закладати в самому кінці процесу приготування страви, інакше він розвариться і втратить не тільки свій смак і зовнішню красу, а й всі свої цілющі якості;
  • Старий щавель — більш кислий, ніж свіжий, але якщо обдати його окропом перед використанням, зайва кислота піде;
  • Якщо готувати борщ з сирими яйцями, необхідно враховувати той фактор, що в процесі приготування вони сильно збільшуються в обсязі, тому потрібно передбачити цей момент, залишити місце в каструлі, якщо борщик задуманий саме із застосуванням збитих сирих яєць, не доливаючи її до країв і не накриваючи кришкою після додавання їх в блюдо.

Доступні інгредієнти, простота приготування і неповторний, характерний смак роблять зелений борщ з щавлем улюбленою стравою багатьох господинь і їх домочадців незалежно від сезону.

До речі, можна приготувати його і на овочевому бульйоні. Дивіться у відео-сюжеті все інструкції:

Зелений борщ це смак з мого прекрасного дитинства, його готувала ще одна з моїх улюблених бабусь. Коли я була маленька, я завжди була помічницею бабусі по кухні. Часто згадую випадок, коли бабуся вирішила приготувати борщ з щавлем і яйцем, у мене була відповідальне завдання порізати всю зелень. Результатом бабуся була дуже здивована і сказала мені, що якщо я буду в майбутньому так крупно різати продукти, то мене ніхто не візьме заміж, мене збентежив цей факт.

Зараз звичайно, я згадую це з посмішкою на обличчі, але все дитинство я намагалася якомога дрібніше кришити продукти. Думаю, в даний момент бабуся дуже була б задоволена моїми кулінарними здібностями. Навесні, я люблю садити грядки з різною зеленню і овочами. Особисто вирощений урожай своїми руками дуже радує мене кожен рік. Ось і в цьому році я по раніше посіяла щавель. Зазвичай я збираю його до п’яти разів за сезон, але хочу сказати, що самий вітамінний збір припадає на перший раз.

Пропоную вам на вибір два рецепта зеленого борщу з щавлем і яйцем, обидва борщу смачні, але в першому рецепті в борщ ми додали томат і буряк, він приготований на м’ясному бульйон, але без м’яса. У другій борщ ми зваримо на телятині, борщ буде ситний м’ясної, без томатної пасти, подавати його потрібно з великою кількістю сметани.

Рецепт №1. Зелений борщ з щавлем, яйцем і томатом

Щавель дуже смачний і сам по собі дуже корисний для організму людини в цілому. З нього готують зелений борщ, супи, борщі, також я рекомендую його додавати в картопляне пюре, за рахунок своєї забарвлення він додасть страві неординарний колір і смак. Зазвичай зелений борщ готують без буряка, я вважаю, що тоді вийде блюдо більше схоже нема на борщ, а скоріше на суп, я завжди віддаю перевагу буряк і томатний сік в зеленому борщі.
Для приготування зеленого борщу нам знадобиться 1,5 години. Кількість порцій складе 6 штук.

Як приготувати зелений борщ з щавлем, яйцем і томатом

У каструлю наллємо води можна зварити бульйон, в цей раз у мене не було часу займатися приготуванням бульйону. Ми приготуємо цей зелений борщ без м’яса, ви можете зварити бульйон з курки, а також додати в цей зелений борщ порізане м’ясо, з якого варився бульйон.
Каструлю з водою відправимо на вогонь, після цього очистимо овочі. Буряк натерти на тертці.


Дрібно порізати цибулю, якщо очі будуть сльозитися, рекомендую подивитися на холодну проточну воду.


Далі займемося морквою, її також натремо на тертці.


Поки займалися овочами наша вода закипіла, відправляємо в киплячу воду натертий буряк. Будемо його виварювати до майже прозорого кольору. В цей час поставимо яйця варитися на 10 хвилин.


Постійно поглядаємо на буряк, коли він придбає потрібний нам відтінок, поріжемо картопля і відправимо до виварених буряку.


Поки картопля вариться, візьмемо сковороду наллємо рослинне масло, потім покладемо моркву і цибулю і відправимо на грубку.


Коли зажарка для зеленого борщу придбає характерний колір для неї.


Додамо до неї буряк і залишимо хвилин на десять. В цей час знімемо яйця з плити і заллємо їх холодною водою, щоб надалі їх було краще чистити.


Після того, як буряк добре прожариться, наллємо домашнього томатного соку і залишимо ще хвилин на десять.


В цей час перейдемо до зеленого щавлю, з пучків обрізаємо хвостики, а решта поріжемо.


Потім знімемо зажарку з плити, вона придбала потрібну консистенцію.


Відправимо зажарку в борщ, сольем холодну воду з яєць і очистимо.


Очищені яйця дрібно поріжемо.


Порізаний щавель відправимо слідом за засмажкою в борщ.


Коли щавель трохи проварити, туди ж додамо покришені яйця. Посолити, поперчити і обов’язково, не забудьте додати лавровий лист.


Після того як борщ з щавлем і яйцем приготується, вимкніть вогонь і приблизно дайте ще хвилин двадцять настоятися борщу на плиті. Наш борщик традиційно можна подавати зі сметаною, до борщу можна подати хліб, сало, зелена цибуля.

Рецепт №2. Зелений борщ з щавлем, яйцем і м’ясом

Любителям корисної та смачної їжі припаде до смаку зелений борщ з телятиною. Його легко готувати, а отриманий результат приємно здивує домочадців. Два його основних інгредієнта — це телятина і зелень. Зелень бажано використовувати домашню, а покупну необхідно замочити на півгодини в холодній воді для видалення пестицидів.

  • 500 грам телятини;
  • 150 грам зелені (щавель, кріп, петрушка, зелена цибуля);
  • п’ять картоплин;
  • одна невелика головка ріпчастої цибулі;
  • три зварених круто яйця;
  • 100 грам сметани;
  • сіль, суміш мелених перців;
  • два літри води.


Приготування смачного борщу з яйцями і щавлем
1. Телятину очистити від плівок, прошарків жиру і порізати на невеликі шматочки.
2. Покласти шматочки телятини в каструлю, залити їх двома літрами води, а потім поставити вариться на невеликому вогні протягом тридцяти хвилин.


3. Очистити від шкірки цибулю і картоплю. Порізати картоплю шматочками і додати його разом з цілою цибулиною в ємність з бульйоном на основі телятини.


4. У момент, коли картопля стане м’якою — додати в каструлю порізану зелень. Крім стандартного набору з щавлю кропу, петрушки, цибулі можна використовувати молоду кропиву.


5. Проварити борщ три хвилини і додати порізані на кубики зварені яйця.


6. Щоб борщ придбав більш насичений смак — влити в нього сто грам сметани. Дати борщу закипіти і розлити його по тарілках.


Приготований за цим рецептом борщ містить велику кількість вітамінів, чудово відновлює сили, а також наповнює організм енергією.

Источник: cafe-homyak.ru