Приготування борщу твір в художньому стилі

| 01.01.2019

Твір-опис процесу праці «Я готую улюблену страву»

Наша матуся – найкраща господиня. Вона тримає наш дім у бездоганному порядку й дуже смачно готує. Ми з сестрою інколи їй допомагаємо, але керує процесом приготування завжди мати. Але якось ми вирішили здивувати нашу неньку й приготувати власноруч її фірмову страву – млинці з сиром.

Напередодні ми спостерегли, як швидко й вправно готує мати. Тож ми були впевнені, що це не така вже й важка наука. На практиці все виявилося інакше.

Просіявши борошно, ми взялися замішувати тісто. Передовсім ми ретельно просіяли борошно та уважно перечитали рецепт. Згідно із ним треба було перемішати борошно з яєчним білком, кефіром та цукром. Яка тонка, виявляється, робота відмірювання точної ваги інгредієнтів! Нам весь час доводилося додавати то кефіру, то борошна для необхідної консистенції. Але ж у матері цей етап займав, мабуть, кілька хвилин.

Врешті-решт нам вдалося підготувати тісто і ми почали випікання. Невеличкими порціями ми наливали тісто на пательню, яку ми попередньо змастили олією. Щоб тонко й рівномірно розлити рідину на пательню млинців, що й соромно подавати. Але трохи набивши руку, ми випекли височенну гору млинчиків.

Найлегше залишилося на останок. Ми підсолодили сир та загорнули його у млинці. Подавали ми їх на святковій тарелі з медом та варенням. Мати була в захваті від нашої витівки. Але вона й досі не знає, скільки яєчок ми розбили марно, яких зусиль нам коштувало прибрати кухню після наших кулінарних експериментів!

Источник: ycilka.net

Твір-опис процесу праці за власним спостереженням Твори з мови

Моя мама дуже гарна господиня. Вона виконує майже всі хатні справи, а я з татом намагаюсь їй у всьому допомагати. Щодня мама готує багато смачних страв. Найбільше мені подобається її запашний червоний борщ з сметаною. Це справжня українська страва, рецепт якої дійшов до нас ще від прабабусі. Я часто допомагаю мамі на кухні, тому запевняю вас, що рецепт не дуже важкий, але вимагає великої відповідальності під час приготування, тому що маленька неточність може зіпсувати весь смак.

У нас велика світла кухня, на ній багато приладдя, що допомагає полегшити деякі процеси приготування їжі.

З самого початку мама заходить до неї і готує необхідні для страви продукти: дістає з холодильника м’ясо, моркву, червоний буряк, капусту, у ніші бере цибулю та картоплю. Потім ставить каструлю з водою на плиту, і кладе туди декілька шматочків м’яса і сіль на смак. Доки воно вариться, мама вправно невеликим ножем чистить картоплю і ріже її на маленькі шматочки на кухонній дошці. Коли м’ясо зварилося, мама кладе в каструлю картоплю і робить вогонь на плиті меншим. Після цього вона чистить цибулю та моркву. Моркву ріже маленькими соломинками, а цибулю кільцями. З шафи вона дістає маленьку вже засмалену сковорідку і ставить її на вогонь. Коли сковорідка трохи нагріється, то мама кладе на неї подрібнену моркву та цибулю і помішуючи засмажує їх до золотистого кольору. Після цього вона чистить буряк, ріже його на невеликі соломинки і кладе на розігріту сковорідку. До нього мама додає декілька ложок томатної пасти чи соусу. Готовий буряк вона кладе в каструлю і починає працювати з капустою. Невеликий качан мама о�.

Источник: pidruchnik.net

Приготування борщу твір в художньому стилі

ТЕМА 10. ПИСЬМОВИЙ ТВІР — ОПИС ДІЙ У ХУДОЖНЬОМУ СТИЛІ

Вправа 607

1. Бабусин рецепт.

2. Приготування борщу.

3. Страва вдалася!

Моя бабуся — справжня майстриня кулінарії. Якби в нашому місті проводився конкурс куховарів, то вона б обов’язково отримала перемогу. Найсмачнішою ба бусиною стравою є мій улюблений борщ, бо ставиться вона до його приготування відповідально.

А готує вона його так. Спочатку бере добрячий шматок м’яса і варить бульйон. У цей час чистить буряк, картоплю, цибулю, моркву. Потім у готовий киплячий бульйон бабуся опускає варитися картоплю. Робить це вона дуже вправно. Цибулю, моркву та буряк смажить на сковорідці. Пізніше, коли овочі підсмажилися, бабуся додає томат. Виходить чудова заправка для борщу. До готової картоплі додає капусту, вливає заправку. Лише потім нарізає дрібненько зелень і додає до страви. Нарешті, все готово. Можна їсти! Ми із сестрою вже тут як тут.

Яка смакота! Бабуся говорить, що після приготування борщ повинен трохи «настоятися», десь приблизно хвилин п’ятнадцять.

Я дуже люблю спостерігати за цим процесом. Свою роботу бабуся супроводжує ще й українськими народними піснями. Тому й борщ у неї найсмачніший!

Вправа 608

Одного разу зі мною сталася неприємна пригода. Мами не було вдома, і я вирішив приготувати суп. Швиденько взявся до роботи, пригадуючи, як це вправно робить мама. Спочатку зварив м’ясо, потім додав до нього картоплю. Окремо зробив заправку для супу, підсмаживши цибулю та моркву на сковорідці. Але найцікавіше було потім. Укинувши в готовий суп заправку, я додав зелень. Потім згадав, що мама кидає в каструлю із супом ще й перець. Обережно взяв в руки пакетик і посипав у суп. Від мої невправних рухів перець потрапив до каструлі весь. «Нічого страшного», — подумав я, там же його зовсім не видно.

Через деякий час до мене завітав товариш. Я з радістю пригостив його супом. Коля спробував ложку та як підскочить! Із очей його полилися сльози. Так, не пошкодував я перцю!

Источник: subject.com.ua

Розповідь про трудовий процес може бути складена у науковому або художньому стилях.

Особливості опису у науковому та діловому стилях:
♦ трудові операції стосуються не конкретної особи, а будь-кого, тому опис має дуже загальний характер;
♦ трудові дії не стосуються певного часу;
♦ подається розповідь лише про те, що слід робити всім і як робити;
♦ ім’я виконавця може опускатись;
♦ характерні дієслова 3-ої особи множини: так роблять, для цього застосовують-, поєднання слів можна, треба, слід, необхідно з неозначеною формою дієслова: треба почистити, необхідно з’єднати;
♦ розповідь має характер інструкції;
♦ всі слова вжито тільки у прямому значенні.

Особливості опису праці в художньому стилі:
♦ опис повинен викликати певне ставлення до процесу праці, до виконавця та результату;
♦ розповідь має бути емоційною, образною;
♦ використовуються художні засоби: епітети, порівняння, метафори.

Зверни увагу на зразки текстів у науковому та художньому стилі.

Прісне тісто замішують на сироватці з яйцем, дають йому відстоятись. Розкачують в руках качалку діаметром 2-3 см, розрізають її на шматки. Кожен шматок обвалюють в борошні, розкачують варениці. Начиняють їх сиром, картоплею, тушкованою капустою. Варять у крутому окропі.

Виберіть тему для твору
«Як я готую уроки».
«Як варити борщ».
«Догляд за домашніми тваринами».
«Як працювати з книжкою».
«Пошиття плаття (штанів)».
«Збирання лікарських рослин».
«Як садити буряки».
«Як я доглядаю за кущами».
«Як виготовити паперову прикрасу для ялинки».
«Рецепт мого улюбленого торта».


Борщ — одна з найпоширеніших перших страв української кухні. До його складу входить багато різноманітних продуктів.
Моя мама часто варить борщ, а я люблю спостерігати і допомагати їй.
Перед приготуванням мама миє руки та одягає фартух. Спочатку вона готує бульйон. Дрібно нарубані кістки варить дві години, додає м’яса і продовжує варити до готовності. Зварене м’ясо нарізає порціями, а бульйон відціджує. Очищені і помиті буряки мама шаткує соломкою, солить, збризкує оцтом, змішує, кладе у каструлю, додає жиру, томатного соусу, цукру, тушкує до готовності. Потім злегка обсмажує на свинячому салі цибулю, моркву, петрушку. На кухні уже так смачно пахне, аж слинка тече.
У проціджений бульйон мати кладе нарізану дольками картоплю, доводить до кипіння, додає нарізану соломкою капусту і варить 10-15 хв. Після цього кидає в бульйон тушковані буряки, злегка підсмажує разом з цибулею нарізані свіжі помідори, гіркий і запашний перець, лавровий лист, підсмажене і розведене водою борошно. Потім дає 5 хвилин покипіти, заправляє товченим часником, доводить до кипіння і дає настоятись 10 хвилин.
Нарешті борщ готовий. Настає обід. Подаючи борщ на стіл, мама у кожну тарілку кладе шматочок вареного м’яса, сметани і посипає зеленню петрушки і кропу.
Сім’я із задоволенням смакує улюблену страву. Який смачний борщ!

Жодне свято не освячене такою таємничістю, як Велико-день. У кожній сім’ї підготовка до нього — це справжнє магічне дійство. Зазвичай, я теж намагаюсь взяти в ньому участь. Оскільки випічкою паски та приготуванням страв займається моя мама, я беруся за виготовлення писанок і шкрябанок.
Передусім готую робоче місце та інструменти: фарби, пензлик та голку.
Починається робота з приготування яєць: одне варю звичайно, а інше — у воді з лушпинням цибулі. Коли яйця зваряться і вистигнуть, беру спочатку коричневе яйце (з цибулиння) і роблю шкрябанку. Для цього «циганською» голкою вишкрябую візерунки. Білі, на темному фоні, вони виглядають особливо привабливо. Віддаю перевагу симетричним візерункам.
Писанку виготовляю по-іншому. Спочатку витираю яйце ватою з розчином спирту. Потім набираю у склянку води, кладу яйце на підставку, тоненьким пензликом, який увібрав у себе магію фарб, чіткими рухами наношу візерунок.
Робота ця клопітка і потребує витримки, сумління та часу.
Зрозуміло, мої писанки та шкрябанки не такі, як у справжніх майстрів. Але рідні завжди хвалять мою працю.
Завдяки витворам мого мистецтва наш великодній кошик завжди барвистий, яскравий і є частинкою моєї душі.

Источник: skripnikmarina.ucoz.ua